Sorting
Source
Katalog zbiorów
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Status
available
(3)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Przykona
(4)
Author
Filipowicz Wika
(1)
Gies Frances (1915-2013)
(1)
Gies Joseph (1916-2006)
(1)
Herbich Anna
(1)
Pawlina Sebastian (1988- )
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(3)
Time Period of Creation
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Holokaust
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Kobieta
(1)
Kobiety
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura stołu
(1)
Mieszczaństwo
(1)
Powstanie warszawskie (1944)
(1)
Ratowanie Żydów i pomoc Żydom (1939-1945)
(1)
Ruch oporu
(1)
Władcy
(1)
Średniowiecze
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1901-2000
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1939-1945
(1)
2001-
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Europa
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(3)
Książka kucharska
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Domain
Historia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Kulinaria
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Chcesz wiedzieć, jak wyglądało życie kobiet w średniowieczu? Musiały walczyć o swoje prawa, dbać o ognisko domowe, a na temat ich ciała najwięcej do powiedzenia mieli… księża. Brzmi znajomo? Codzienność średniowiecznych niewiast w pewnych aspektach niewiele się różniła od realiów znanych współczesnym kobietom. Dwoje cenionych historyków zabiera nas w fascynującą podróż śladami średniowiecznych kobiet. Przedstawia nam sylwetki niewiast spełniających się w roli matek, sprawujących z mężami władzę i tych uciekających przed zalotnikami do zakonów. Królowe i służące. Mniszki i morderczynie. Żony i kochanki. Femme fatale wykorzystujące swoje ciało do zdobywania tytułów i majątku. Niektóre z nich nie cofały się przed najpodlejszymi intrygami i po trupach dążyły do celu. Inne wykazywały się nieprzeciętnymi zdolnościami, wpływały na decyzje polityczne swoich mężów albo spełniały się jako opiekunki ogniska domowego. Historia tych kobiet to porywająca wyprawa w świat średniowiecznych układów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Przykona
There are copies available to loan: sygn. 94(4) (1 egz.)
Book
In basket
(Prawdziwe Historie)
Przetrwały największe ludobójstwo w dziejach świata. "Powiedziałaś mi, że chcesz żyć" - usłyszała Zofia od swojej mamy. Razem zbiegły z obozu na Majdanku. Krystyna razem z rodzicami uciekała kanałami z płonącego warszawskiego getta. Danuta przez całą wojnę zdana była na łaskę obcych sobie ludzi. Zajęcie terytorium Polski przez nazistów oznacza dla tutejszych Żydów koniec spokojnego życia. Zaczynają się pierwsze szykany - pobicia, kradzieże, nakaz noszenia tzw. gwiazdy Dawida. Dochodzi do zbrodni. Ludzie zamykani są w gettach, w których panuje głód i szerzą się choroby. Jeśli komuś uda się przetrwać, to czeka go obóz koncentracyjny. To piekło przeżyją nieliczni. Niczym nie zawiniły. Nikogo nie skrzywdziły. Miały pecha, że urodziły się w żydowskich rodzinach. Wychowane w czasach pokoju nagle musiały stanąć oko w oko z okropieństwami wojny. Po kolei traciły najbliższych. Były poniewierane, głodzone i gwałcone. Żyły w nieustannym strachu. Pozbawiono je godności. Nieliczne spotkały na swojej drodze dobrych ludzi, inne musiały o siebie zadbać same. Jednak przetrwały. Czasami jako jedyne z całej rodziny. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Przykona
There are copies available to loan: sygn. 929 (1 egz.)
Book
In basket
Zejścia do kanału boją się wszyscy. Polacy nie mają wyboru, znajdują w sobie odwagę. Niemcy nie odważą się na to nigdy. Będą wieszać granaty przy włazach i wrzucać je do środka. Będą blokować studzienki. Będą zabijać wycieńczonych podziemną wędrówką powstańców i cywilnych uciekinierów. Ukrywają się tam Żydzi po likwidacji getta. Łączniczki AK przeciskają się nimi, niosąc meldunki. Grupy szturmowe dzięki nim zyskują przewagę zaskoczenia. Gdy Powstanie upada, kanały stają się dla walczącej Warszawy ostatnią drogą ucieczki. Dla wielu - miejscem wiecznego spoczynku.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Przykona
Brak informacji o dostępności: sygn. 94(438) (1 egz.)
Book
In basket
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Przykona
There are copies available to loan: sygn. 94(4) (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again